Traveling the World

Varșovia nouă – capitală. Varșovia veche – magie!

21/10/2013

A venit vremea să scriu impresii și amintiri și din Varșovia- capitala Poloniei. Am stat acolo exact 8 zile. 8 zile reușite, frumoase și reci. Era frigușor, deși mai cald decît aici. În perioada 22-30 am îmbinat utilul cu plăcutul. În timpul vizitelor de studiu din cadrul școlii de liderism, am reușit să zăresc cîte ceva, dar puțin. La final, însă, am avut aproape două zile pe care ni le-am planificat noi pentru a reuși să vedem din mîndria polonezilor. Și, am reușit. Așa cum scriam și despre Bergamo, și Varșovia are două povești- orașul vechi și orașul nou.

Orașul nou seamănă în mare parte cu capitala noastră, ba chiar Chișinăul e mai frumos. Eu așa cred. 🙂 Clădiri asemănătoare. Străzi la fel. Arhitectură similară. Și, mă rog, e vorba de contemporaneitate.

Pe cînd, orașul vechi e magie… mai ales seara. Excepțional. Liniște, lumini, restaurante mici luminate de felinare, castele și catedrale cu arhitectură cu adevărat deosebită, clădiri colorate și aer de oraș de poveste, ca de prin cărți, iar în jur divesrse istorii și palate ale refilor polonezi și diverse legende. Străzi pavate acolo frumos. Multe clădiri din cărămidă roșie și alte detalii frumoase care neapărat trebuie de văzut. În realitate!

Orașul nou nu m-a impresionat prin multe lucruri, dar m-a cucerit prin ceva…  acuș vă zic. Întîi, să vedeți, clădirea-monstru așa cum o numesc polonezii și pe care tot ei o urăsc. Acum e clădire-muzeu, cu teatre, cinematografe, dar se zice că atunci cînd a fost construită, în pereți au fost puși oameni, iar mai tîrziu în vremea puterii sovietice, polonezii zic că ar fi fost omorîți oameni acolo și că, totodată, acolo ar exista niște odăi -fantomă, secrete, care nus e regăsesc pe proiect. Cică, în prezent, au colorat-o cu lumini, se fac diverse evenimente, dar oricum polonezii o urăsc și evită clădirea. Acolo vin mai mult turiștii. Am fost și noi. Tot acolo, urci sus și poți vedea toată Varșovia, doar că noi am ajuns cam tîrziu și deja nu mai era posibil și era ultima seară… Data viitoare deja. 🙂

Ce m-a impresionat?! Da! Polonia e și baștina lui Chopin. Și, da ei știu cum să se promoveze și să își promoveze valorile spre deosebire de alții printr-un mod foarte original. În tot, orașul, nu chiar peste tot, dar… sînt amplasate bănci muzicale, chiar și în parc. Scaune mari din piatră neagră și cu o tastă pe care scrie play o atingi și începe să cînte frumos o melodie culeasă la pian. Extraordinar! Stai așezat și de aici o melodie relaxantă la pian. Și, în fiecare loc al orașului se aude o altă melodie. Asta e orginal! Impresionant! Despre alții care știu să se mîndrescă în altă postare: Austriecii, Viena și Mozart!

Orașul vechi m-a cucerit și băncile cu muzica lui Chopin. Frumos frumos! 

Only registered users can comment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *