Săptămâna trecută, miercuri-seară, am participat o degustație de vinuri îmbinată cu discuții moldo-finlandeze despre mass-media, politică, democrație, migrație și viața, în general, atât în Moldova, cât și-n Finlanda. A fost un schimb de opinii și informații, neoficial 🙂
22 de jurnaliști finlandezi au venit în Moldova pentru a vizita țara, din punct de vedere turistic, însă scopul principal a fost să cunoască realitățile de aici. În Finlanda există o uniune a jurnaliștilor, iar membrii acesteia beneficiază de diferite training-uri și vizite de studiu în diferite țări. Ultima dată au fost în Albania. Acum au decis să descopere Moldova.
Grupul includea jurnaliști din radio și televiziune în domeniul culturii și jurnaliști specializați în politică și economie. De asemenea, unii dintre ei erau specializați în documentare pentru TV, iar alții lucrează cu traducerile, subtitrele la emisiunile televizate din Finlanda. Printre ei am întâlnit și freelanceri, și angajați la stat, și la privat. Am înțeles că pentru Finlanda jurnaliștii – freelanceri sunt mai mult decât o normalitate, chiar sunt foarte mulți, așa că au fost curioși să afle dacă și de ce noi nu prea avem freelanceri.
Eu i-am întâlnit abia după prima zi a lor în Moldova, așa că încă au zis ei e prea devreme să vină cu concluzii anume, însă:
Chiar de la aeroport au constatat că oamenii sunt zâmbitori și primitori (ei bun, să zicem 🙂 deși noi știm că se tot discută intens la capitolul zâmbete de pe fețele moldovenilor). Dar ei spun că tre să mergem în Finlanda și vom înțelege 🙂
Au văzut foarte multă viță-de-vie. Au zis că asta cumva le amintește de Franța, adică ei știu că e vie multă în Franța, nu știau că și la noi vor vedea atât.
În mass-media din Moldova lucrează foarte mulți tineri. Ei s-au declarat surprinși să vadă atâția tineri în TV.
După o vizită laTVR Moldova, au ajuns la concluzia că, că există aceleași probleme și-n Finlanda, și-n Moldova, deși situația generală e diferită.
Vinul e bun, deși, da, ei preferă/sunt obișnuiți cu tăriile.
Au întrebat despre democrație, alegeri, guvernare, evident – despre situația actuală, despre salarii, prețuri, viața la sate, migrație și despre toate. Erau entuziasmați să descopere în următoarele zile Tiraspolul (am aflat, ulterior, că le-a plăcut) și sate, vinării din țară. Scopul lor, au zis ei, e să descopere țări, culturi, popoare, indiferent de situație sau probleme. Despre Republica Moldova nu știau prea multe când au venit, dar sper că au plecat cu informații și impresii multe.
Ce am aflat despre Finlanda și finlandezi:
Ce ține de educație, au zis că și ei se confruntă cu lipsa cadrelor, deși s-ar părea că Finlanda e foarte bună la educație și că nu sunt probleme.
La ei cea mai populară băutură e laptele 🙂
Dacă la noi problema e în producerea vinului și samogonului în condiții casnice, la ei mulți produc tărie, ilegal, din pomușoare, în păduri, având ascunzișuri.
De ceva vreme a fost adoptată legea ce prevede că – concediul de îngrijire a copilului se împarte egal – 1,5 ani – mama, 1,5 ani – tata. Ei încă nu sunt siguri dacă e o idee bună sau nu.
Bucatele din pește și carne sunt la mare căutare. Carnea de cerb e cea mai scumpă, evident. În ultimii ani, cartoful a devenit destul de popular în bucătăria finlandeză.
Cel mai nou trend la ei e gătitul. Și bărbații, inclusiv cei tineri, gătesc mult, fotografiază și publică pe Instagram. Activitatea de „casnică/casnic” e la modă 😀
Desigur că, am vorbit mult și am aflat, am împărtășit informații, experiențe și opinii pe diferite subiecte.
După vreo 3 ore de vorbit în engleză, m-am simțit ca după o oră de sport sau chiar mai mult 😀 E greu să vorbești atât de mult în engleză, pe subiecte tare diferite, fără pregătire, mai ales când lucrul acesta se întâmplă foarte rar. Dar mă bucur că ne-am înțeles și că… colegii finlandezi au remarcat felul de a vorbi în engleză, întrebându-mă unde am studiat-o. La școală, în satul de baștină și mă bucur că am învățat-o atunci 🙂
Sper că vom continua discuțiile… deja în Finlanda 😀 Trebuie să mă conving de unele lucruri 😀