Food&recipes | Traveling the World

Parma – The italian Food Valley

20/08/2018

Parma este o destinație de, cu și despre mâncare. Drăguțul oraș italian e cunoscut anume ca o destinație „gastronomică”, întâi de toate. Așa că, atunci când mergi încolo, vei găsi numeroase articole despre ce să mănânci 🙂 Dar asta nu e rău, nu?! Pentru mine, care iubesc mâncarea – nu, clar!

Parma este supranumită Food Valley pentru numeroase produse alimentare tradiţionale și foarte gustoase – cunoscute în toată lumea: Prosciutto di Parma, Parmigiano Reggiano, Coppa di Parma, Salame di Felino, Culatello di Zibello. Plimbându-te prin Parma, pe alocuri, vei vedea magazine specializate în mezeluri și brânzeturi, care sunt destul de interesante și trezesc pofta de mâncare. Așa că, nu rata ocazia și intră să vezi un adevărat „spectacol” pentru ochi și stomac 🙂

În decembrie 2015 Parma a devenit parte a patrimoniului UNESCO pentru Gastronomie – fiind primul oraș italian din istorie care înregistrează asemenea performanță. Mai sunt doar 13 asemenea orașe în lume. Parma, de asemenea, este gazdă pentru Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor, dar și pentru nume mari în industria alimentară.

Platourile cu cărnuri și brânzeturi locale sunt la mare căutare și recomandare în restaurante. Și e păcat să nu guști din toate, odată ce ai ajuns în Parma 🙂 Carnea de cal e destul de populară aici și se gătește în mai multe feluri. Nu, nu am gustat-o, dar mi s-a confirmat că e foarte bună. Pizza – da, pizza, este și aici, că doar suntem în Italia, totuși?! Însă nu veți întâlni pizzerii chiar „la fiecare colț”, precum în alte orașe. Aici de bază nu sunt nici pastele și nici pizza, deși tortelli am întâlnit foarte des. Tortelli sunt mult mai populare decât spaghetti sau alte tipuri de paste, și cel mai des acestea sunt cu legume: spanac, cartofi, bostan, dar și cu brânză. „Tris Tortelli” e o porție de tortelli de trei feluri: cartofi, bostan și brânză cu spanac, și le veți întâlni mai în toate restaurantele. Aici sunt specifice bucatele mai sofisticate, cele ce implică brânzeturi și carne, or asta înseamnă Parma. Și neapărat se recomandă de încercat și vinul roșu acidulat, tipic orașului Parma – LambruscoCappucino și canoncini este un brunch pe care nu trebuie să-l ratezi, preferabil cu un view „colorat” 🙂 Și gelato e deliciul pe care-l poți savura, practic, oriunde, căci înghețata italiană e poate cea mai bună din lume 🙂

Însă, în Parma este o mare provocare să mănânci – nu mă refer la faptul că e prea multă mâncare și îți e frică să mănânci că să nu adaugi – nu, nu 🙂 Pentru că asta nu prea scrie nimeni și nu știi, când ajungi acolo – dai de o situație bizară. De exemplu, majoritatea restaurantelor se deschid abia la 12.30 – 13.00, și dacă mori de foame sau ești cu copii – nu prea ai unde mânca mai devreme. Plus la toate, stai la coadă de minim 30 de minute înainte ca să prinzi un loc. Și așa e cam peste tot în centrul Parmei. Seara e o altă problemă – iarăși, restaurantele se deschid la 18.30 – 19.00 și, practic, în toate e nevoie de rezervări cu zile întregi înainte. Iar dacă mai citești pe TripAdvisor că tre să mănânci ceva anume într-un restaurant anume – atunci fii bun și programează din timp sau puneți pofta în cui 🙂 Și s-ar putea să cam colinzi orașul până găsești, totuși, un local, unde să nu fie „pretenții”. De altfel, după vreo 5 călătorii în Italia, în peste vreo 10 orașe, Parma e primul oraș unde am avut asemenea provocare, deși e o destinație gastronomică – e o adevărată problemă să mănânci 🙂 Or, acesta o fi și motivul?!

Și pentru că mâncarea e atracția numărul unu, în Parma, la sfârșitul lunii aprilie, există și un festival al mâncării – Expoziția Internațională a Mâncării, însă cunoscătorii spun că, atunci, orașul e arhiplin, pe când în mod normal nu sunt atât de mulți turiști. Și chiar e un oraș liniștit, drăguț.

Iar dacă doriți o vacanță mai interactivă, organizată, atunci puteți opta pentru „tururi gastronomice”, ce implică excursii la diverse fabrici producătoare de Parmigiano, Prosciutto și la vinării locale.

Dintre localurile de acolo, care mi-au plăcut mult și le-am reținut: Osteria dei Servi (bucate din carne etraordinare), Pizerria La Duchessa (multă pizza și alte delicii italienești) și Atmosfera (bucătărie greacă și locală specifică).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *