Pe finalul lunii septembrie curent am revenit la Orheiul Vechi – Rezervaţia Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, după 2 ani. Ultima dată am fost în mai 2019, la Festivalul de Operă în aer liber.
Ajunsă la fața locului, am găsit…schimbări! Mari sau mici… nu prea știu cum să le cataloghez, dar cert e că la intrarea în Rezervație am avut parte de o „surpriză”. Acolo unde în 2019 se improvizase o parcare pe câmpul liber, acum este o parcare cu plată – pentru automobil prețul e 10 lei, pentru microbuz – 25 lei, pentru autobuz – 50 lei, iar cei care vor să intre pe teritoriul complexului, adică în satul Butuceni – la restaurant sau cu alte activități, achită 10 lei per persoană și 10 lei per mașină. Achitarea se face acolo pe loc. Cec au eliberat.
Despre această informație nu cunoșteam, nimeni nu mi-a spus, așa că dacă mai sunt ca mine, care nu cunosc, vin cu această postare special pentru voi. Recent am mai văzut unii „surprinși” 🙂
La restaurantul la care am mers ne-au spus că în weekend nu se fac rezervări, nu știu exact cum e la celelalte, dar mese libere se găsesc/ se eliberează relativ repede. Deși la capitolul deservire mai este de lucrat și la unele porții raportate la preț, da…
Am urcat și sus, pe stâncă, până la biserică. Dacă în 2019 era în proces de reconstrucție/renovare, acum totul arăta diferit.
Mai mult, am observat că mai mulți oameni din sat și-au găsit activități comerciale: plăcinte calde, cafea din termos, popcorn și vată dulce, plimbări cu căruța și calul… Se descurcă fiecare cum poate.
Pe de altă parte, am înțeles că localnicilor nu le ușor, or satul e mereu plin de vizitatori și mașini, e imposibil de uscat haine și de trăit în liniște. Și, totuși, aș zice că nu toate satele au asemenea noroc, să fie la poalele unui obiectiv turistic atât de popular.
Și dacă tot am fost surprinsă, am fost și curioasă să aflu ce e cu acea plată, cine-s responsabili și beneficiari, așa am ajuns la o hotărâre de Guvernul. Potrivit Jurnal TV, taxele au devenit obligatorii încă acum nouă ani, ca urmare a unei hotărâri de Guvern, pentru a spori bugetul administrației. Însă până în anul trecut, acestea nu au fost niciodată implementate la scară înaltă. Ion Ciobanu, care a devenit directorul Rezervației în iunie 2020, a decis să schimbe lucrurile. În primele patru luni și jumătate din taxe au fost acumulate 170 de mii de lei.