Traveling the World

Am fost de 2 ori în Germania. Cu ce impresii am rămas

20/05/2019

Am fost de două ori în Germania. Prima dată – în septembrie 2015. Am participat la școala pentru jurnaliști  – M100 YEJ Workshop entitled „Journalism between Politics, Propaganda and Prison” și am locuit în Potsdam – o suburbie a Berlinului, dar am și mers în câteva vizite în capitală și ultima zi chiar mi-am rezervat-o ca să văd tot Berlinul. A doua oară a fost acum în mai. De această dată a fost vorba de o vacanță în Bavaria, scopul a fost unul și clar – să explorez cât mai mult și bine destinația. Am descoperit 3 orașe: Fussen, Munchen și Memmingen, dar și admirat impunătoarele castele – Neuschwanstein și Hohenschwangau.

Ceea ce pot spune acum, după două vizite, e că unele impresii s-au păstrat, iar altele s-au schimbat.

1.Primul lucru pe care-l observi în Germania e încă de sus, dinainte de aterizare și anume „designul” perfect al satelor/orașelor. De sus se vede mult verde, păduri dese și localități cu acoperișuri roșii, clădiri de aceeași înălțime și aranjate în „pătrate perfecte” :)) nu neapărat pătrate, dar într-o  ordine clar stabilită. Ați văzut Chișinăul de sus?! :))  Mai bine nu dezvoltăm 🙂

2.Țară verde, oraș verde. De câte ori, încă mică fiind, auzeam că Moldova e o țară foarte verde, Chișinăul e „cel mai verde oraș din Europa”. Probabil că a fost. Cândva. Nu neg. Acum sigur nu e, mai ales în ultimii ani, de când peste tot „răsar” blocuri multietajate. În Germania, însă, pădurile sunt foarte multe și dense. Evident că, sunt și munții cu multă verdeață. Iar în Bavaria chiar și iarba e atât de înaltă și stufoasă, de parcă ai vrea să te tolănești pe fiecare centimetru 🙂 Natura e absolut superbă!

3.Limba germană. Când am ajuns prima dată în Germania, îmi amintesc și acum, că am urcat în tren și auzeam cum discută limba germană. Mi-a părut o limbă greoaie, aspră, absolut deloc melodioasă. Și auzind femei vorbind în germană, îmi părea limba asta atât de urâtă, în felul în care se aude (deși o studiasem anterior la nivel elementar, opțional în clasa 12-a). De data asta am auzit-o altfel. Nu mi-a mai părut așa. Ba din contra, mi s-a părut mai clară și chiar m-a făcut să mă gândesc să reiau învățatul ei 🙂 Poate chiar anul acesta 🙂

4.Transportul. Sunt sigură că știți de „punctualitate germană”, care deseori e invocată și la noi și ni se spune că lipsește 🙂 ei bine, nu suntem noi germani, dar și-n Germania sunt excepții. Per generali, transportul circulă după orarul stabilit. Totuși, mai pot fi devieri, dar mai mult de 5-10 minute nu mi s-a întâmplat.


5.Curățenia. După punctualitate sau chiar la egalitate, curățenia e specifică Germaniei. Orașele nu sunt doar frumoase la capitolul arhitectură, dar sunt și foarte curate și îngrijite, indiferent că e vorba de orașe mici sau mari, foarte populate. Iar dacă plouă încălțămintea tot albă va fi. Da, udă, dar nu murdară de noroi, în centrul orașului.

6.Oamenii nu zâmbesc. De la mai multă lume am auzit că germanii ar fi printre cei mai „serioși”, „înăcriți”. Posibil. De facto, nu am prea văzut germani nici atunci, nici acum – care să îți zâmbească, dar nici noi nu suntem cei mai darnici la acest capitol. Știu că prima dată chiar eram cumva surprinsă de această seriozitate maximă a lor. Unica femeie pe care am văzut-o râzând (că tocmai ne-a șocat) a fost o femeie care și-a prins trenciul în ușa tramvaiului. Și a râs în hohote. Moment rar… )

7.Stilul vestimentar. Și atunci, și acum, am observat lucruri similare. Prima dată am fost surprinsă de faptul că pe final de septembrie se purtau trenciuri sau paltoane cu sandale. Acum nu m-a mai surprins. De altfel, acum și la noi se poartă ghete sau pantofi cu picior gol și palton, nu?! Și multă comoditate, adică foarte-foarte rar vezi tocuri pe străzi.

8.Știu să savureze viața. Evident, trăiesc în Germania și au unde și cu ce, dar, cu siguranță, e și o chestie de mentalitate. O să vezi foarte mulți pensionari, după prânz, la terase cu o băutură, iar pe seară o să îi vezi la SPA sau la sala de forță. Altfel de bătrânețe…


9.Pâine, salam și bere. Asta e tot ce trebuie să știi despre bucătăria germană. Ei, mă rog, nu chiar… 😀 Mi-a rămas Germania în minte cu 300 de tipuri de salam, 500 de tipuri de pâine și nu știu câte de bere. Și tot așa am regăsit-o. Dar, da, delicios!

10.Controlul riguros la intrarea în țară și mai puțin migranți. Față de alte țări din Europa. Au cerut biletul retur, cazarea și au întrebat dacă ne așteaptă cineva. Doar după ce au verificat atent tot, au aplicat ștampila. Pe cineva au și însoțit spre ieșire până s-au convins că e așteptat pe aeroportul Memmingen. Da, străini sunt, dar prezența lor nu e „sufocantă”, precum e în Italia. Sau poate că puțin am văzut în Germania. Deocamdată 🙂

Nu intenționam să scriu anume 10, dar le-am scris așa cum mi le-am amintit. Și probabil ar mai fi ceva, dar dacă îmi amintesc – completez ulterior. Cert e că, și atunci, și acum, Germania mi-a plăcut. Ba chiar Bavaria m-a impresionat (dar despre asta urmează alt articol)! Și vreau și simt eu că și voi reveni, căci impresia de bază e că sunt încă atâtea orașe de descoperit 🙂 Și cred că aș putea și trăi în Germania. A fost prima dată când am simțit că aș putea trăi altundeva. De exemplu – în Munchen 🙂

Pentru mai multe foto și impresii, urmăriți-mă pe Instagram și pe Facebook.

Călătorii frumoase să aveți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *