Offline

„Ruta Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt în România și în Moldova” – primul proiect turistic comun

23/11/2018

Prima rută turistică comună Republica Moldova-România va fi realizată până la finele lui 2018 și se va numi „Ruta Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt în România și în Republica Moldova”.

„Ruta Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt în România și în Republica Moldova” va străbate nouăsprezece localități și cinci domenii viticole, oferind turiștilor o lecție de istorie și de spiritualitate prin intermediul obiectivelor turistice reprezentate de mănăstirile ctitorite, cetățile fortificate, hrube (beciurile domnești) vechi de peste 500 de ani, care se păstrează și astăzi și, nu în ultimul rând, muzee în cadrul cărora sunt organizate expoziții cu artefacte din timpul domniei Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt – potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

Potrivit sursei citate, introducerea domeniilor viticole, a podgoriilor și a beciurilor domnești în „Ruta Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt în România și în Moldova” s-a datorat faptului că Moldova statală în evul mediu a fost una dintre cele mai importante regiuni de cultivare a viței-de-vie și de producere a vinului, iar podgoriile erau deținute de domnitorii țării. Ruta sus-menționată va fi un generator de creștere economică și promovare a turismului de pe ambele maluri ale Prutului. Ruta ,,Ștefan cel Mare și Sfânt” va fi finanțată din bugetul Ministerului Turismului din România.

„Ruta Voievodului Stefan cel Mare”: În România, ruta cuprinde cetatea Sucevei, Putna, Palatul Culturii din Iași, Cetatea Neamț, ctitorii ale voievodului din Vaslui și alte locuri încărcate de istoria lui Ștefan. În Republica Moldova, traseul ar cuprinde Hrubele Lăpușna, Mănăstirile rupestre Orhei, Cetatea construită de Ștefan de la Soroca și Chișinău.

De asemenea, încă din primăvara anului curent, a fost anunțată despre altă rută turistică – „Drumul Vinului”. Acest traseu turistic ar urma să pună în valoare vinul românesc şi pe cel moldovenesc, în cadrul unui produs destinat promovării celor două ţări în pieţe importante pentru România, precum Asia (China, Japonia, Coreea de Sud etc.), dar și celor din America de Nord și de Sud. După Drumul Vinului, ar putea urma şi alte proiecte – „Drumul Mănăstirilor” și „Drumul Cetățeților”.

De menționat că, rutele turistice comune vor fi promovate la Forumul consultativ Anual al Rutelor Culturale ale Consiliului Europei, ce va fi organizat de Ministerul Turismului, la Sibiu, în perioada 2-4 octombrie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *