Tare-mi doresc să explorez fiecare colțișor din țara noastră. Cetatea Soroca îmi părea cel mai greu punct de atins. Departe ca distanță și de mine, nu prea mă leagă nimic de nord și nici nu am prea ajuns pe acolo. Dar, știți că universul are soluții pentru toate.
Auzisem cu colegii de muncă de inaugurarea marelui monument arhitectural pe 16 mai și am zis într-o glumă să mergem, dar cum glumele spontane generează adevăratele nebunii frumoase… noi chiar am ajuns. Tineri și neliniștiți am ajuns în marea îmbulzeală de la Soroca. aveam impresia că toată Moldova e la Soroca, încă de pe drum, erau foarte foarte multe mașini și poliție.
Cetatea e fantastică. Văzusem fotografii, dar parcă nu o credeam atât de mare și de bine construită, având în vedere cât a rezistat în timp. E din secolul al XV-lea, clădită din lemn de Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru. A fost reconstruită ulterior (mijl. secolului al XVI-lea) de către Petru Rareș, care a reconstruit zidurile în piatră.
Cu mare greu, după multă așteptare li mare îmbulzeală, am ajuns în interiorul fabuloasei construcții. Am privit pereții, interiorul și peisajul de alături și m-am gândit, incredibil ce putea face oamenii atunci, cât de bine-gândit și cât de calitativ construit dacă după atâtea secole și mai ales după reconstrucție, Cetatea Soroca zici că-i construită recent 🙂
Tare frumoasă și vederea la Nistru, mai ales de sus din Cetate.
Cred că trebuie să menționez și că, Cetatea Soroca a fost reconstruită din fonduri europene în cadrul Proiectului transfrontalier „Bijuterii Medievale: Cetățile Hotin, Soroca, Suceava”, finanțat de UE prin Programul Operațional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013. Amplul proces de restaurare a durat aproape doi ani.
Dar și că, peste 500 de oameni vin zilnic să vadă unicul monument de istorie şi artă medievală din Republica Moldova după ce şi-a deschis uşile pentru vizitatori.