Offline

De Ziua Internațională a Bărbaților

19/11/2018

19 noiembrie este Ziua Internațională a Bărbaților. Din păcate, la noi nu se sărbătorește sau foarte puțini sărbătoresc. Zic „din păcate”, pentru că pentru cei mai mulți „ziua bărbaților” e marcată la 23 februarie, însă, de fapt acea zi are o altă semnificație și vizează puțini bărbați. 23 februarie e Ziua Armatei Sovietice – marcată în Rusia, Belarus, Ucraina, Kârgâstan și…Moldova, însă, de când mă țin minte, indiferent că au avut tangență cu armata sau nu, indiferent de vârstă, de activitate, bărbații au marcat și marchează ziua lor. Și asta nu e corect 🙂 Căci „23 februarie” nu e sărbătoarea lor.

Și, cred că, e corect și frumos ca și ei să aibă o sărbătoare, așa cum avem noi, femeile – Ziua Internațională a Femeilor, 8 martie. Iată de ce, ar fi bine să fie sărbătoare oficială și să „mutăm” sărbătorile, deși, da, 19 noiembrie ca Ziua Bărbatului nu e prea promovată/cunoscută la noi. Astfel – pe 23 februarie să marcheze cei care au făcut armata sovietică, pe 19 noiembrie să marcheze toți bărbații, desigur, dacă vor, nu e obligatoriu :))) Despre cum/dacă vor sărbători sau dacă le vom face/le facem cadouri cu această ocazie, e altă discuție 🙂

Wikipedia.org spune: Ziua Internațională a Bărbatului (ZIB) este un eveniment anual sărbătorit pe 19 noiembrie. Inaugurată în 1999 în Trinidad și Tobago, ziua și evenimentele sale găsesc susținere de la multe persoane și grupuri în Australia, Caraibe, America de Nord, Asia, Europa, Africa și Organizația Națiunilor Unite. Vorbind în numele UNESCO, directoarea pentru Femei și Cultură a Păcii Breines Ingeborg a spus de ZIB, „Aceasta este o idee excelentă și ar oferi un echilibru de gen.” Ea a adăugat că, UNESCO așteaptă cu nerăbdare să coopereze cu organizatorii.

Ziua Bărbatului în România. Pe data de 2 februarie 2016 Parlamentul a votat sărbătorirea zilei bărbatului în România ca sărbătoare oficială a statului român. Ziua nu este însă zi liberă. Prima dată când această zi s-a sărbătorit este data de 19 noiembrie 2016. În România, conform Legii 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii și 19 noiembrie – Ziua bărbatului publicată în Monitorul Oficial nr. 169 din 7 martie 2016 (M.Of. nr. 169/2016), Ziua Bărbatului se sărbătorește pe 19 Noiembrie.

 

Astfel, în timp, 19 noiembrie ar putea deveni (și cred că va deveni) ziua în care sărbătorim bărbații, în care le mulțumim că ne sunt alături și în care conștientizăm cât e de important rolul lor în viața noastră, din postura de tată, frate, iubit, soț, șef, coleg, prieten… 🙂 Până la urmă, o sărbătoare în plus nu încurcă niciodată 🙂 (asta nu înseamnă că ziua aceasta trebuie să fie zi liberă (vezi mai sus cazul României)).

Bărbaților care au citit articolul acesta… vă doresc multă sănătate și realizări frumoase! Și să știți că noi vă apreciem și avem nevoie de voi, chiar dacă nu mereu o spunem și nu o arătăm (așa cum faceți și voi :D) 🙂 O sărbătoare a voastră – 19 noiembrie, însă, ar fi un bun motiv în plus să o facem…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *